Zašto naučiti C++ programski jezik?

Programiranje je jedna od najtraženijih vještina danas. Svatko tko se želi okušati u njemu zasigurno je čuo za C++ programski jezik i njegov utjecaj u računalnom svijetu. Videoigre nisu izuzetak. Već dugi niz godina ovaj sustav komuniciranja s računalima dominira informatičkim svijetom te je zaslužan za veliki broj aplikacija, videoigara i raznih programa.

Već smo se dotaknuli C++ programskog jezika u blogu “Razlika između C++ i C# programskog jezika”. Ovoga puta ići ćemo u više detalja ovog programskog jezika.

Što je C++ programski jezik ?

U svojoj srži C++ programski jezik niz je uputa koje programer upisuje na određeni način, držeći se pritom pravila i poštivajući opću logiku. Tako se doslovno razgovara s računalom. Samim time to se sredstvo komunikacije naziva “jezikom”.

Postoji niz jezika kojima se programeri mogu koristiti, no C++ se pokazao izrazito korisnim za razvoj videoigara.

Ovaj programski jezik se često koristi za razvoj game enginea poput Unityja i Unreal enginea. Samim time stoji iza nekih najpoznatijih videoigara današnjice. Superioran je drugim jezicima na mnogim područjima, a svojim je dolaskom uvelike utjecao na njihovu evoluciju.

Koliko je teško naučiti programirati u C++ programskom jeziku?

C++ programski jezik spada u kategoriju tzv. “mid-level“ jezika, koji su na granici između strojnog koda i ljudske logike slaganja riječi te rečenica. Drugim riječima, on je na pola puta između nula i jedinica koje razumije kompjuter i našeg govornog jezika kojeg upotrebljavamo svaki dan. Da se vratimo na pitanje iz podnaslova. Učenje C++ programskog jezika nije teško za osobe koje su svjesne u što se upuštaju.

Potrebno je razbiti strah od nepoznatog, biti otvoren za nove vještine i nadasve imati strpljivost. Svakim novim usvojenim znanjem bližit ćeš se danu kada ćeš moći napraviti svoju videoigru iz snova.

Brzina, kontrola i moć

C++ programski jezik dosta se koncentrira na detalje, što isprva zna zbunjivati početnike i dovoditi do grešaka (tj. bugova).

Uzmimo kao primjer kuhanje čaja. Kada govorimo nekoj osobi da napravi čaj, dali bismo upute da zakuha vodu, stavi vrećicu čaja u šalicu i izliju vodu u šalicu. Računalu kojeg pogoni C++ morali bismo dati još puno informacija za isti rezultat. Primjerice, gdje i kako stavljamo vodu u kuhalo, koje temperature voda mora biti, gdje se nalaze vrećice za čaj, koja je procedura stavljanja vrećice čaja u šalicu, pod kojim kutem izlijevamo vodu iz kuhala u šalicu i slično.

Ovakav pristup detaljima omogućava jeziku da bude učinkovit i prilagodljiv. Zbog toga kompjuteri mogu optimalno koristiti svoju procesorsku snagu i memorijske kapacitete.

Naravno, treba se znati snalaziti u cijelom nizu uputa kompjuteru, stoga ne čudi da su programeri u prosjeku dobro plaćeni za svoj posao. U smislu recruitmenta, iskusnog C++ programera nije lako (a ni jeftino) naći.

Problem učenja ovog programskog jezika nije u tome da je težak ili zahtjevan već je iznimno širok i moćan. Početnici često zalutaju u funkcije jezika koje im na početničkoj razini nisu uopće potrebne. Takvim lutanjem pada motivacija koja često zna dovesti i do kompletnog odustajanja od učenja.

Rješenje tog problema jest učiti s mentorom koji će točno znati objasniti svaki dio jezika te usmjeriti početnika prema funkcijama i mogućnostima koje su im bitne za manje zahtjevne projekte. Mentor može zadati i manje projekte koji omogućuju početnicima da čim prije vide napredak svog znanja na konkretnim primjerima. Time se održava i razina motivacije za učenjem i razvojem. Mentore za C++ pak možemo naći posvuda – na fakultetima, na forumima, u krugu svojih prijatelja ili na tečaju C++ programskog jezika.

Gdje mogu raditi kao C++ programer?

Ako stavimo dva C++ programera s njihovim radnim mjestima jednog pored drugog, nećemo vidjeti prevelike razlike. Veliki stol s udobnom stolicom, računala s više od jednog monitora, hrpe bijelih pozadina s puno crnog teksta i slično česti su prizori kod programera.

Ono na čemu rade može se itekako razlikovati – jedan programer radi na game engineu za najnoviju videoigru, a drugi na algoritmu rakete za istraživanje svemira. Drugim riječima, C++ je toliko prilagodljiv da i jednom i drugom pogoni projekte.

Nabrojimo stoga najčešće primjene C++ programskog jezika u modernom svijetu.

Videoigre

Kada bismo sastavljali listu svih videoigara koje su napravljene u ili uz pomoć C++ programskog jezika, lagano bismo složili jednu knjigu s nekoliko desetaka ili stotina stranica. Najbolji početak te liste bili bi svi game enginei koji su pisanu u ovom programskom jeziku. Neki od najpoznatijih primjera su Unity3D, Unreal Engine, CryEngine, Frostbite, Source, AnvilNext, RAGE i još mnogi drugi.

Usprkos tome što su svi oni pisani u C++, nije nužno da sam game engine koristi C++ za programiranje videoigara. Tako recimo Unity koristi C#, a Unreal Engine nudi mogućnost izrade igara putem Blueprints sustava koji ne zahtijeva znanje programiranja.

Što se tiče samih naslova, teško je pronaći utjecajniji brend igara koji nije vezan uz C++. Grand Theft Auto, Assassin’s Creed i The Elder Scrolls samo su neki od serijala koji su obilježili gaming industriju posljednjih dvadesetak godina. Programerski jezik o kojemu pričamo koriste i tvrtke poput Valvea i Blizzarda.

Ukratko, ako planiraš ući u industriju videoigara kao programer, C++ je jedan od najtraženijih programskih jezika jer tvori okosnicu skoro svih game enginea.

Dizajnerski programi

Bez obzira kojom se strukom bavili, postoji relativno visoka šansa da ste čuli za programe poput Adobe Photoshopa, Illustratora, Autodesk Maye i Microsoft Officea. Sva ova kompjuterska pomagala iza sebe imaju C++, a za to postoji i vrlo praktičan razlog.

Kako tehnologije napreduju, komponente kompjutera relativno brzo zastarijevaju. Najbolji kompjuteri na tržištu u roku od nekoliko godina padaju u prosjek, što u svijetu poslovnih ljudi znači ili skupu kupnju novih ili sporiji napredak projekata. Svatko tko je ikada pokušao raditi nešto kompleksno na slabijem računalu zna koliko je teško dobiti praktične rezultate i kakvi se izazovi pojavljuju u radnom okruženju.

Već navedena sposobnost C++ jezika da u detalje kontrolira rad kompjutera omogućava optimalna izvršenja naredbi. Čak i slabije konfiguracije u stanju su upogoniti softver temeljen na C++ i dati prihvatljive ishode. S druge strane, programi pisani u drugim jezicima često uopće ne mogu niti pokrenuti projekt. Nepotrebno je reći da su rezultati sa snažnim kompjuterima isto tako bolji.

Operativni sustavi

Svaki dan u svijetu informatike lome se koplja o tome je li bolji Apple OS X ili Microsoft Windows. Diskusija traje već godinama i nerijetko poprima dosta strastvene oblike pa je čak i teško zamisliti da bi se ove dvije grupacije mogle nekako pomiriti.

Ako do toga dođe, činjenica da se ovi vodeći pogonski sustavi kompjutera oslanjaju upravo na C++ mogla bi biti prvi korak.

Web browseri

Nećemo duljiti. Praktički svi su pisani u programskom jeziku C++. Od starog Internet Explorera pa do modernijih Chromea, Firefoxa i Safarija.

Financije

C++ koristi se za izradu i održavanje aplikacija i sustava za upravljanje računa u bankama te općenito financijskim sektorima. Upravo zbog svoje moćne infrastrukture, brzine i efikasnosti, mnogi programeri preferiraju koristiti C++ umjesto Jave ili Pythona.

Kao što je evidentno, poznavanje ovog programskog jezika nudi ti široke mogućnosti zaposlenja. Dobri programeri uvijek su traženi i predstavljaju okosnicu razvoja u društvu.

Kako početi učiti C++?

Kao i bilo koju drugu vještinu, programiranje u C++ može se savladati samostalno ili uz pomoć mentora. Samostalno učenje uz pomoć raznih tutorijala i vodiča obično traje dosta dugo. Ponekad ćeš imati bugove i probleme za koje ti Google možda neće davati rješenje ili jednostavno nećeš uopće znati kako započeti pojedini stavak.

Sve je to dio učenja, a znanja možeš usvajati i na sljedeće načine:

Forumi

Forumi poput c plus plus, Dream In Code, Stack Overflow i slični bit će od koristi kada naiđeš na konkretan problem ili ako radiš na nečemu za što ne postoji tutorijal. Također, ako koristiš Reddit, na subredditima r/programming i r/learnprogramming sigurno ćeš pronaći brdo korisnih linkova i materijala.

Web vodiči

Stranice poput LearnCpp.com nude savjete, vježbe i vodiče za učenje od samih osnova ovog jezika.

Online tutorijali

YouTube, Udemy, Coursera… Svi oni prepuni su kraćih i dužih tutorijala za učenje mnogih programerskih jezika.

Tečajevi

Ako misliš da bi ti učenje ipak bilo lakše uz mentora koji će pomoći u svladavanju osnova i postavljanju dobrih temelja za daljnji razvoj, uloži u svoje znanje. Tečaj programiranja u C++ jeziku nudi i Machina Academy, a prijaviti se možeš na machina@machina.hr.

Fakulteti

Ako želiš steći određenu širinu prije nego se ˝specijaliziraš˝ za jedan jezik, ustanove visokog obrazovanja nude široke mogućnosti ovisno o tome što te najviše zanima.

Koji način učenja ćeš odabrati je na tebi, no svakako je bitno da si daš vremena i ustraješ. Najbitnije – nikada se ne ustručavaj tražiti pomoć!

cplusplus-tečaj-programiranja-machina

Prošlost, sadašnjost i budućnost C++ jezika

Iako se uvelike vode rasprave oko pitanja koji programski jezik najbolje učiti, čini se kako je C++ evergreen među programskim jezicima. Njegova se funkcionalnost ni danas ne dovodi u pitanje.

Ako se dvoumiš oko izbora programskog jezika za učiti, s C++ jezikom teško da možeš pogriješiti. I dalje je jedan od najraširenijih u upotrebi te je baza mnogim drugim jezicima koje će ti biti lakše učiti ako si prethodno svladao C++ programski jezik.

Kao C++ programer sigurno nećeš dugo sjediti bez posla, a širok izbor industrija u kojima možeš raditi samo je dodatan plus. Poznavanje C++ može ti uvelike promijeniti život!

Kreni s učenjem!

Ako te zanima više o ovom programskom jeziku svakako preporučujemo da poslušaš podcast originalnog tvorca C++ Bjarnea Stroustrupa.

Želiš li se upisati na tečaj C++ u Machina Academy za sve informacije možeš nam se javiti i na email machina@machina.hr.