Concept art: što, zašto i kako?

Izrada jedne videoigre zahtjeva dobru podjelu poslova. Od početnog planiranja do krajnjeg rezultata dugačak je put koji može trajati godinama.  U ovom blogu dotaknut ćemo se concept arta,što taj pojam točno označava, koje su potrebne vještine kako bi netko postao concept artist, koja je važnost iteracija te na koji način concept artisti prezentiraju svoje radove.

concept art machina academy tecaj crtanja 3

Što je concept art?

Koncept art predstavlja vizualne smjernice dizajna cijele igre; od likova, objekata do kompletnih scena, zadatak concept artista je osmisliti vizualni identitet igre i njezinih elemenata, koji će biti usklađen s tonom i pričom cijele igre. Uz sami vizualni identitet igre, zadatak concept artista je i predočiti ostalim kolegama u razvojnom procesu, poput 3D modelera, tehničkih crtača i teksturera, što i kao trebaju izraditi.

Kako bi se koncept kvalitetno razradio potrebno je napraviti nekoliko (čitaj: pregršt) različitih iteracija (ponavljanje postupka uz izmjene). Pomoću njih lakše se dolazi do zaključka koji elementi funkcioniraju, na kojima treba dodatno raditi, a koji se odbacuju.

Concept art je u prvim koracima upravo je to – gruba skica koja prva predstavlja ideje vodstva projekta.  Kao takav, concept art je tek korak prema konačnom rješenju, no svejedno je od velike važnosti za razvoj projekta. Nakon što vide prihvaćene skice, članovi tima više ne zamišljaju projekt svaki na svoj način, već dobivaju istu viziju kako bi konačan proizvod trebao izgledati.

Upravo to je posao concept artista: da svojim radovima prvi zakorače prema konkretnom rješenju određenog dizajna. Kasnije nadograđuju isti svojim idejama, a razina detaljizacije koncepata može ovisiti od tima do tima.

Tko su concept artisti?

Vrlo je česta zabluda su concept artisti ˝kreativni gurui˝ koji imaju potpunu kreativnu slobodu zamišljati i dizajnirati što god im padne na pamet. Stvarnost je često ograničavajuća.

Što to znači? Concept artisti, kao i ostali članovi tima, rade u suradnji sa iskusnijim projektnim menadžerom, u ovom slučaju art direktorom, koji je zadužen usmjeriti ih kako bi cijelokupan dizajn ostao koherentan i u skladu s vizijom igre.

Iako se na prvi pogled čini kako concept artisti nemaju puno prostora za kreativnu slobodu jer su njihovi radovi vizualna prezentacija tuđih ideja, to je daleko od istine. Njihov je utjecaj na konačan izgled igre iznimno je velik. Možemo bez oklijevanja reći da bi neka igra izgledala vrlo, ako ne i potpuno drugačije, da je na njoj radio neki drugi concept artist.

Koje su potrebne vještine?

Rad na concept artu zahtjeva dobro poznavanje različitih tehnika i tehnologija, ali i određeno iskustvo. Iako concept art nekada može izgledati ˝neuredno˝ neistreniranom oku, kod concept artista nužno je da dobro vladaju svim tehničkim aspektima no i steknu određenu brzinu i sigurnost u radu.

Jednako je tako važno da svoju vještinu koriste u skladu s uputama svojih klijenata ili nadređenih. Artisti ovoga tipa moraju biti prilagodljivi i domišljati, spremni za komunikaciju i strpljivi u svojem poslu. Temeljni proces uvijek je isti, a oslanja se na ravnotežu između želja klijenta, vlastitog stila te stila koji je smislen za tu specifičnu igru.

Glavna značajka dobrog concept arta je da na jasan način komunicira različite aspekte dizajna. Pri tome se koristi kombinacija metoda poput crtanja na papiru, digitalnog crtanja uz pomoć tableta i Adobe Photoshopa  te neki od programa za 3D modeliranje poput Blendera, 3ds Maxa, Sketchupa.

Kako pristupiti izradi concept arta?

Ovisno koliko je igra kompleksna i koja je tematika, vrlo često će konceptaši morati provesti solidnu količinu svog vremena na istraživanje postojećeg dizajna i funkcionalnost objekata, te traženje i usklađivanje referenci sa željenim vizualnim stilom igre na kojoj rade.

concept art machina academy tecaj crtanja 1

Prije izrade concept arta treba napraviti ekstenzivno istraživanje i dobro se upoznati s projektom (igrom) na kojoj se radi.

Koliko je igra realistična u svojim funkcijama i samom dizajnu, koliko je dozvoljeno slobode i na koji način, te koliko su neki objekti ključni i koliko će vremena igrač provesti u interakciji s njima samo su neka od pitanja koja si concept artist mora postaviti i prije početka rada.

Konkretno, ukoliko se radi o igri koja je smještena u povijesnu Aziju, biti će potrebno proučiti koji su se tada koristili materijali, kakav je bio dizajn, na koji način su se gradile nastambe, izrađivali objekti i slično.

Osim dizajna, veliki naglasak je često i na funkcionalnosti.

Dizajn broda ili oružja koji su lijepi, no nedostaju im ključni mehanički dijelovi da bi u stvarnosti funkcionirali, često neće dobro proći, kako u produkciji, tako ni kod samih igrača.

Uz concept art lika, objekta ili scene, vrlo često će se nalaziti i uvećana skica pojedinih elemenata koji su inače u sceni teško vidljivi, no ključni. To može biti detalj poput ožiljka na licu, određenih biljaka koje se koriste u sceni, dizajn uličnih svijetiljki, detalji na svijetlima automobila ili pak pojašnjenje i primjeri materijala i tekstura koje je artist predvidio.

Kako prezentirati radove?

Izgled radova:

Iskoristite moć interneta te foruma i zajednica kako bi dobili feedback iskusnijih od sebe. Ovakvi komentari mogu vam pomoći ne samo detektirati ˝najslabiji˝rad kojeg potencijalno trebate izbaciti iz portfelja, već i identificirati elemente kojima je potreba dorada (npr popravljanje anatomije, neodređenost izvora svijetlosti, neurednost…). Ne zaboravite uz rad napomenuti da tražite kritike i savjete, u suprotnom ih vrlo često neće dobiti. Zajednice vrlo dobro prepoznaju da neželjeni savjeti mogu imati kontraefekt, pa budite jasni u onome što tražite, ali i otvoreni za sugestije koje će tada doći.
Kod razvoja bilo koje vještine, ego treba ostaviti sa strane i prihvatiti pomoć i savjete koji su vam dani.

Navedite uz rad, ukoliko postoji predviđeno mjesto za unos teksta, koja je ideja i/ili svrha rada (npr dizajn lika za sci-fi igru smještenu u steampunk svijet), te metode i alate koje ste koristili i potencijalne reference (linkovi). Navođenje referenci omogućava potencijalnim klijentima da bolje steknu dojam koliko ste vješti u repliciranju, ili u iteraciji i prilagodbi postojećeg dizajna koji nije vaš.

concept artist portfeljPrezentacija radova:

Radove možete prezentirati na bilo kojem online portalu ili platformi koja omogućava upload i preglednost vizualnih radova (Artstation, Behance i slični).

Iako su Facebook i Instagram odlični alati za promociju radova, za prezentaciju potencijalnim klijentima ili poslodavcima birajte platforme koje su namijenjene upravo tome, ili iskoristite neki od servisa za jednostavnu i besplatnu izradu vlastite web stranice poput Wixa, Squarespacea ili WordPressa.

Jedna od prednosti profesionalnih platformi poput Behancea, za razliku od Instagrama je što ćete u većini slučajeva dobiti konstruktive komentare a ne internet trollove 😊
Većina ovih platformi ima i svoje verzije Facebook zajednica (npr grupa Artstation Hrvatska) gdje također možete podijeliti svoje radove i zatražiti savjet. Ovakve grupe često imaju i druženja koja su odlična prilika za networking. Ne zaboravite redovito uploadati nove radove, te odraditi ˝čišćenje i sortiranje˝radova.

Želim i ja postati concept artist!

Želite li se početi baviti concept artom za bilo koju industriju trebati će vam:

  • Poznavanje tehničkih aspekta crtanja poput anatomije, perspektive, sjena, boja i sve ostalo što dolazi s time
  • Poznavanje digitalnih alata poput Adobe Photoshopa i korištenja tableta za crtanje
  • Jako puno strpljenja – čak i uz poznavanje prve 2 stavke ovog popisa, potrebno je jako puno vježbe, dosljednosti u razvoju i puno istraživanja metoda i pristupa
  • Jako puno vježbe i komunikacije s iskusnijim artistima. Da, vježba je toliko bitna da smo je spomenuli 2 puta!
  • Digitalni i osobni networking. Pod digitalni networking podrazumijevamo gore navedeno objavljivanje po raznim platformama, grupama i forumima, a pod osobni networking odlazak na razna druženja, meetupove i slične evente gdje možete upoznati ljude koji se time bave te stvoriti network kolega i potencijalnih klijenata.

Ako vas zanima concept art ili općenito digitalno crtanje, pogledajte sve o našem tečaju digitalnog crtanja! Ukoliko vam ne treba tečaj već revizija portfelja i savjeti o razvoju karijere, na raspolaganju vam je i naš tim mentora za individualne konzultacije. Za sve informacije dostupni smo na machina@machina.hr ili Facebook inbox! 😊