Unity 3D game engine: Tvornica igara indie studija

Zbog svoje popularnosti kod indie timova, često nam dolaze upiti početnika koji tek kreću s učenjem je li popularnost Unityja opravdana, kao i pitanja o mitovima koji kruže. Stoga smo u prethodnom blogu govorili o mitovima koji se dosta često povezuju uz Unity 3D game engine.

Međutim, želja vam je napraviti vrhunski animiranu igru poput Cupheada? Sanjate o svojoj verziji Hearthstone kartaške igre? Možda ste smislili odličnu priču za RPG, koji bi nalikovao uspješnici Pillars of Eternity? Sve ove igre napravljene su upravo u Unity 3D game engine sustavu. To znači da ni vaša ne mora ostati neostvareni san.

Čak i ako niste pratitelj moderne industrije videoigara, vjerojatno ste čuli za pojam Unity 3D game engine. Isti ne označava neko veselo utrkivanje autića po ekranu. Posrijedi je jedan od najčešće korištenih programskih okvira za izradu videoigara.

Ovaj game engine doživio je veliki uspjeh na tržištu i gotovo je sigurno da ste igrali barem nekoliko igara koje su proizašle iz njegovih softverskih rješenja, bilo na osobnom računalu, igraćoj konzoli ili pametnom telefonu. Stoga ćemo u ovom blogu malo pobliže opisati Unity 3D i objasniti razloge njegovog nedvojbenog uspjeha.

Kako je nastao Unity 3D?

U prošlosti većina tvrtki koje su razvijale videoigre morale su napraviti vlastiti game engine koji bi pokretao komponente njihovog projekta. To je koštalo novaca, ali i uvijek potrebitog programerskog vremena.

Ubrzo se javila potreba za nekim univerzalnijim rješenjem, a jedno od najboljih je ponudio Unity Technologies 2005. godine. Zamišljen kao radionica u kojoj se programer bavi igrom, a ne onime što je pokreće, Unity 3D game engine otad je dobio novije verzije (i mnogobrojne izmjene unutar njih).

Baziran na C# programskom jeziku, sustav omogućuje izradu impresivnih 2D i 3D igara koje možemo bez ustručavanja uvrstiti unutar najvećeg standarda u današnjoj industriji. Uz navedeno, Unity 3D ima nekih poveznica s JavaScriptom, iako su iste na silaznoj putanji.

Za koje se sve platforme primjenjuje Unity 3D?

Trenutno game developeri s Unity 3D game engineom mogu razvijati igre za 27 različitih platformi, koje uključuju osobna računala (Windows, Mac, Linux), konzole (Xbox One, PlayStation 4, Switch), handhelde (3DS, Vita) te smartphone uređaje (iOS, Android). Potpora za virtualnu stvarnost (Oculus Rift, Playstation VR, Gear VR) također dolazi u paketu, kao i ona za pametne televizore (Android TV, Samsung Smart TV, tvOS).

Naravno, ovo ne bi bilo moguće bez snažne podrške različitih aplikacijskih programskih sučelja (API), kao što su Direct3D za Microsoftove proizvode, OpenGL ES za smartphone uređaje i sličnih. Drugim riječima, teško je pronaći suvremeni uređaj namijenjen multimediji koji ne može pokrenuti programe izrađene u Unity 3D engineu.

Bez želje da ulazimo u prevelike tehnikalije, reći ćemo da Unity 3D omogućuje lak import dvodimenzionalnih (2D) elemenata. Pomoću kvalitetnog rendera lako ih je postaviti u smislenu cjelinu.

Projekti trodimenzionalne (3D) prirode mogu računati na mapiranje ispupčenja i refleksija, napredna sjenčanja i slične efekte. Drugim riječima, iako još uvijek zaostaje za konkurentskim Unreal Engineom na području grafičkog prikaza, Unity 3D je itekako sposoban za izradu vizualno atraktivnih videoigara.

Cijena ovog softwarea ovisi o verziji koju odaberete, ali vjerojatno će vas obradovati činjenica da je ona za osobnu upotrebu („Personal“) besplatna. Međutim, postoje neke limitacije, koje za početnika nisu od tolike važnosti (primjerice, nemate pristup izvornom kodu).

Najčešći izbor indie studija, ali i velikih studija

Prevladava mišljenje da je Unity 3D prvenstveno izbor indie timova u game dev industriji, dok njegov glavni konkurent Unreal Engine pokriva potrebe velikih studija. Razlog tome je što se početnici u njemu dobro snalaze i brzo dolaze do nekih konkretnih rezultata.

Isto tako bilo bi pogrešno ocrtati ga kao game engine koji nije našao mjesto u visokoj produkciji. Primjerice, moćni Nintendo odabrao ga je za temeljni razvojni software (SDK) konzole Wii-u. U njemu je razvio i mobilnu uspješnicu Super Mario Run.

Planetarno popularni Pokemoni i Digimoni isto tako nerijetko posežu za Unity 3D game engineom pri izradi svojih naslova. Poljski studio CD Projekt je u njemu napravio Gwent – kartašku igru Witchera.

Isto tako, jedni od dobrih primjera poznatiji igara napravljenih u Unity 3D game engineu su Cities: Skylines, Kerbal Space Program (igru koju čak i NASA koristi), Hearthstone, Deus Ex: The Fall, Assassins Creed: Identity, Rust i brojne druge igre.

Kao što se može vidjeti iz priloženog, veliki studiji nemaju zadrške pri korištenju ovog game enginea. Isto tako može se reći da je postao omiljeni izbor upravo neovisnih, odnosno indie studija. U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je nekoliko „instant klasika“ poput Firewatcha i I Am Setsuna koji su proizašli iz Unityja. Minimalistički orijentiran Thomas Was Alone je čak dobio nagradu Bafta.

Unity 3D nudi pristupačnost na svakom koraku

Zanimljiva je činjenica da je Unity 3D doslovce pokrenuo trend pojednostavljivanja razvoja videoigara te omogućio široj populaciji pristup toj industriji. Ovu su politiku uskoro popratili proizvođači drugih game enginea koji su redizajnirali svoje aplikacije kako bi bile pristupačnije.

Isto tako, Unity 3D se pobrinuo da ima dobro razrađenu dokumentaciju, responzivnu zajednicu i vrlo aktivan online dućan („Asset Store“). U potonjem, timovi mogu kupiti sve što sami ne mogu proizvesti za svoju igru – od grafike do programerskih rješenja, koje vrlo lako mogu ugraditi u svoje projekte.

Ova značajka Unity 3D game enginea dovela je i do određenih kritika. Naime, znati tehnički napraviti igru nije isto što i znati napraviti neku koja je zabavna, originalna, s dobrom pričom ili jedinstvenim dizajnom.

Kako je velik broj relativno neiskusnih ljudi počeo koristiti Unity 3D, na tržištu se pojavio znatan broj nedovršenih poluproizvoda i jeftinih kopija postojećih igara. Međutim, bilo bi pogrešno kriviti sam game engine zbog tog zasićenja, posebice kad uzmemo u obzir neke instant klasike koji su nastali iz njegove radionice.

Tako da ideje kako Unity 3D narušava kvalitetu tržišta ne stoje. Uglavnom ih plasiraju osobe bez iskustva u razvoju videoigara.

Kako naučiti koristiti Unity 3D game engine?

Iako smo naveli da je Unity 3D game engine vrlo otvoren za nove korisnike, to ne znači da ćete preko noći znati napraviti svoju verziju Skyrima! Određen broj sati morat ćete uložiti u usvajanje znanja i logiku ovog programskog sustava. Na koji ga način učiti ovisit će o vama. Postoje brojni načini kako naučiti koristiti Unity 3D game engine, a ovdje ćemo navesti neke od njih.

Tutorijali

YouTube, Udemy, Coursera… Prepuni su kraćih i duljih tutorijala za učenje Unity 3D game enginea i C# programskog jezika.

Unity Technologies svojim korisnicima pruža mnoštvo dokumentacije i kvalitetnih tutorijala koji prilično detaljno prikazuju primjenu različitih mogućnosti ovog enginea. Unity 3D ima odličan asset store, odnosno ‘mjesto’ na kojem se mogu kupovati različiti dodaci i materijali za razvoj igara.

Takav način samostalnog online učenja pogodan je za osobe koje imaju višak vremena i privilegiju da mogu provesti sate u istraživanju. Baš zato je takav način educiranja nerijetko neproduktivan upravo zbog omjera utrošenog vremena i količine usvojenog znanja.

Specijalizirane edukacije

Do sada se u praksi pokazalo kako je najkvalitetniji način učenja kroz specijalizirane edukacije/tečajeve. Na tečajevima/edukacijama iskusni vas mentor sistematski educira, dijeli s vama znanje te nadgledava vaš napredak.

Uz edukaciju je naravno potreban i samostalan rad kod kuće koji će biti znatno olakšan uz vodstvo profesionalca. Stoga, želite li i vi naučiti raditi video igre uz pomoć Unity 3D game engine javite nam se i upišite naš tečaj Unity 3D-a.

Zaključak

Ako se dvoumite oko game enginea kao početnik, s Unity 3D game engineom teško da možete pogriješiti.

Kao Unity 3D programer vrlo vjerojatno ćete brzo pronaći posao. Kvalitetni Unity 3D programeri uvijek su traženi u industriji videoigara. Učenjem ovog programa otvarate si nove mogućnosti zaposlenja u Hrvatskoj, ali i šire.

Ako vas interesira naš Unity 3D tečaj, kontaktirajte nas na machina@machina.hr i dogovorite razgovor u kojem ćemo zajedno porazgovarati što i gdje možete kasnije raditi sa stečenim znanjem. Ako vam je ovaj blog bio koristan i želite primati još ovakvih blogova, prijavite se na naš newsletter!