Kako se educirati za razvoj videoigara?

| Prethodni blog  ”Zašto volimo raditi videoigre” je bio svojevrsni uvod u industriju video igara. U ovom blogu ćemo se pozabaviti pitanjem edukacije te razvojem vještina i znanja koji su potrebni za rad u ovoj industriji.

U prethodnim blogovima naglašavali smo važnost timskog rada kao sintezu različitih vještina potrebnih za izradu video igre. Za izradu video igre potrebni su concept artisti, ilustratori, animatori, 3D modeleri, audio dizajneri i skladatelji, pisci, programeri, marketinški stručnjaci, projektni menadžeri, producenti, game dizajneri, level dizajneri itd.

Videoigre su složeni i vrlo ozbiljni projekti koji se rade mjesecima, čak i godinama.

U klasičnom obrazovnom sustavu moguće je razviti vještine potrebne za izradu video igara, međutim, do određene razine. 

Primjerice, pisci se mogu obrazovati na Akademiji Dramskih Umjetnosti, skladatelji na Muzičkoj akademiji, crtači na grafičkom dizajnu ili Akademiji likovnih umjetnosti, a programeri na Fakultetu elektronike i računarstva, Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i sličnim obrazovnim ustanovama.

Međutim, industrija video igara zahtjeva konkretne vještine prilagođene specifičnom mediju, a takav kurikulum se provodi tek na nekolicini stranih fakulteta. Donedavno nije postojao niti jedan specijalizirani edukacijski centar za izradu video igara. Srećom, situacija se mijenja na bolje.

Ukoliko želiš razvijati karijeru u smjeru industrije video igara te smatraš da su ti potrebni edukacija ili usavršavanje, nadamo se da će ti ovaj blog pomoći usmjeriti te na pravi put.

Kako započeti?

Prvenstveno, potrebno je poznavati svoje sposobnosti, želje i mogućnosti. Ukoliko odlično barataš s olovkom u ruci, vjerojatno bi se mogao razvijati u smjeru concept artista, ilustratora, 3D modelera ili pak u nekom drugom segmentu vizualnog razvoja projekta.

Nakon što se odlučiš za smjer u kojem se želiš razvijati, potrebno je educirati se ili prilagoditi svoje vještine za izradu video igara.

Edukacija podrazumjeva poneka odricanja; vremenska i/ili financijska.
U današnje vrijeme tehnologije i interneta, ukoliko se odlučiš naučiti raditi video igre jedini problemi na koje ćeš možda nailaziti su: motivacija, nedoumica gdje i kako učiti te pitanje discipline i upornosti.

Stoga, ukoliko već ne barataš znanjem potrebnim za izradu video igara ili smatraš da si ˝prestar˝ za promjenu karijere, nastojati ćemo te razuvjeriti kroz ovaj blog.

Samostalno učenje

Ukoliko ti financijske ili vremenske mogućnosti ne dozvoljavaju upis na nekih od tečajeva ili obrazovnih programa koji te mogu pripremiti za rad u industriji, jedan od načina na koji se možeš pripremiti za rad je samostalno učenje.

Globalna umreženost koju nam je omogućio internet nam uvelike olakšava život. Nikada u povijesti ljudske civilizacije kao danas, znanje nije bilo dostupno većem broju ljudi.Online tutorijali i literatura dostupni su svima te svatko može savladati osnovna znanja i vještine do određene razine učeći samostalno. Međutim, samostalno učenje sa sobom povlači pozitivne i negativne strane razvoja.

Pozitivne strane samostalnog učenja su sljedeće:

 • ne gubiš vrijeme na osnove s kojima si već upoznat
 • ne opterećuješ se tuđim mišljenjima
 • internet nudi brzinska rješenja
 • vježbaš disciplinu
 • razvijaš se u svoje vrijeme pod svojim pravilima
 • u određenoj mjeri ne ovisiš o drugima

Međutim, samostalno učenje sa sobom donosi i neke negativne strane:

 • može usporavati razvoj
 • nedostaje ti feedback
 • ne znaš koja ti znanja nedostaju
 • teško je procijeniti na što je potrebno više, a na što manje obraćati pozornost prilikom učenja
 • gubitak motivacije
 • nemaš nekog tko će te pogurati kada počneš gubiti entuzijazam
 • javlja se osjećaj usamljenosti
 • imaš manje prilika za networking

Samostalno učenje može biti pozitivno ili negativno iskustvo, ovisno o pojedincu koji ga provodi. Bitno je znati profilirati se, prepoznati svoje sposobnosti te prilagoditi metode učenja samom sebi, kako bi što bolje, brže i efikasnije stekao znanja koja ti nedostaju.

Tehnički gledano, samostalno učenje je gotovo nemoguće s obzirom na to da se prilikom samostalnog učenja služimo materijalima i video lekcijama drugih koji su organizirali kurikulum i pripremili literaturu. Osim toga, prilikom samostalnog učenja, mnogi studenti često provode slobodno vrijeme savjetujući se na raznim forumima gdje razmjenjuju informacije s drugima. Ukoliko smatraš da si sposoban samostalno učiti, savjetujemo ti da pažljivo biraš izvore informacija i filtriraš svoje online mentore po njihovu kredibilitetu.

Učenje s mentorom

Mentoring je važan segment profesionalnog razvoja svakog pojedinca. Učenje i razvoj s mentorom uvelike pridonosi tvom razvoju. Prilikom samostalnog učenja, vrlo često se događa da student naiđe na konkretan problem na koji je teško naći adekvatno rješenje. U takvim situacijama, dolazi do pretjeranog gubljenja vremena, izljeva frustracija te gubitka motivacije. Čak i prilikom rješavanja određenog problema, osjećaj ponosa i postignuća je možda veći i osposobljava te za samostalni rad, neoboriva činjenica je da bi s mentorom probleme riješio puno lakše i brže te bi naučio kako funkcionirati u timu, što je u industriji video igara izuzetno bitan aspekt razvoja projekta.

Pozitivne strane učenja s mentorom:

 • mentor brže i lakše uočava koja znanja i vještine ti nedostaju
 • brine se o tvom razvoju
 • štediš vrijeme i ubrzavaš proces učenja
 • obogaćuje profesionalno-društveni život te donosi priliku za networkingom
 • radiš sa stručnom i iskusnom osobom koja te usmjerava sukladno tvojim osobnim željama i afinitetima

Negativne strane učenja s mentorom:

 • nezainteresiran mentor (što izaziva gubitak motivacije)
 • kriva procjena smjera u kojem se želiš razvijati
 • nepovjerenje i loša komunikacija
 • razvija se osjećaj nesamostalnosti ili ovisnosti o mentoru
 • mentor ne zna prenijeti svoje znanje

Za razliku od samostalnog učenja, negativne strane učenja s mentorom se mogu lako izbjeći adekvatnim odabirom mentora. Prilikom učenja s mentorom, bitno je na samom početku dogovoriti smjer tvog razvoja, istražiti različite opcije, napraviti plan daljnjeg razvoja te izvedba plana.

Kako se uči u Machini?

Edukacija u Machini je interaktivne naravi i sastoji se od predavanja u manjim grupama te samostalnog rada. 

Polaznicima se nude razni  specijalizirani tečajevi, a znanja koja steknu i vještine koje razviju prilikom i nakon završetka edukacije, osposobljava ih za rad u industriji videoigara na junior poziciji.

Tijekom predavanja polaznici su slobodni konzultirati se s predavačima koji djeluju kao mentori, nastojeći im olakšati i ubrzati napredak.
Većina naših predavača je zaposlena u industriji video igara ili su njihova primarna zanimanja usko vezana za područja koja predaju, stoga su njihova iskustva od velike pomoći našim polaznicima. 

Nakon završene edukacije, naši polaznici se s nama druže na Danima karijera i raznim drugim događanjima gdje ih pripremamo za zaposlenje i rad u industriji video igara.

Neke obaveze su neodgodive, no znanje ćemo ti učiniti dostupnim kako god možemo. 🙂 

Zato se tečaj može pratiti na 3 načina:

 • Predavanja u učionici koja se odvijaju 2 puta tjedno
 • Praćenje tečaja preko Skypea (online prijenos u živo iz učionice)
 • Praćenje tečaja preko snimki predavanja, kako bi tečaj mogli pratiti i ako vas ostale obaveze spriječe da predavanju prisustvujete u vrijeme kada se održava

Iako ne radimo razliku između praćenja tečaja u učionici ili online, jer je vrijednost u znanju a ono je jednako za sve, cijena online tečaja je sada 20% niža s obzirom da niste u mogućnosti koristiti našu opremu.

Sve to zvuči lijepo ali… kako do posla?

Ono na što pojedinac treba obraćati pozornost prilikom zaposlenja jest prikazati sebe, svoja znanja i sposobnosti u što boljem svjetlu. Naravno, iza svih navedenih vještina treba stajati kredibilitet, ali isto se ne očituje nužno kroz diplome najprestižnijih sveučilišta.

Životopisi, motivacijska pisma, networking i portfelji su najbolji pokazatelji pojedinca u profesionalnom svjetlu kojima ostavlja dojam na potencijalne poslodavce. Prema iskustvima naših polaznika, najveće prepreke prilikom promjene karijere ili traženja posla su bile mentalne blokade.

Stoga, ukoliko se želiš ostvariti u industriji videoigara – možeš. Tvoja budućnost, srećom, ovisi isključivo o tebi. 

Ukoliko imaš pitanja u vezi edukacije, posla ili izrade video igara, javi nam se na machina@machina.hr, na našu Facebook stranicu ili dođi na Game Dev Career Day.