Ivan Jakubi: “Mogu s ponosom reći da su videoigre postale moj posao”

Mnogi se pitaju kako pristupiti Game Dev industriji u Hrvatskoj. Odgovor na to i još mnoga druga pitanja potražili smo kod game dizajnera i producenta videoigara Ivana Jakubija, jednog od prvih polaznika Machina Academy.

Što mu se sve dogodilo otkako je zakoračio u svijet videoigara i na koji način se educirao pročitajte u našem blogu/intervjuu!

Kako si ušao u industriju videoigara? Je li ti u tome pomogla edukacija u Machina Academy?

U industriju videoigara ušao sam isključivo zahvaljujući Machini. Prije 5 godina, dok sam još studirao, vidio sam jedan mali oglas za tečajeve o game dizajnu u Machini. Odmah sam počeo pratiti njihovu Facebook stranicu. Sudjelovao sam na par gostujućih predavanja drugih game developera, preciznije, Krešimira Špesa i Ane Jembrek. Nakon toga odlučio sam upisati se na tečaj game dizajna i otada sam ostao blisko povezan s Machinom.

Kako si se odlučio baviti videoigrama?

Otkada znam za sebe volim igrati igre i uvijek sam volio razmišljati o različitim konceptima igara koje bi bilo fora da netko napravi. Kao klinac nisam nikada ni razmišljao o tome da bih mogao takvo nešto napraviti. Nisam znao koje su vještine uopće potrebne da se jedna igra napravi. Tek kasnije, prije upisa na fakultet, počeo sam istraživati što je sve potrebno znati da se jedna igra napravi i tada mi se počela stvarati želja da kreiram svoju prvu videoigru.

Jesi li i prije edukacije u Machini imao kakvih iskustva u tom području ili su ti videoigre bile samo hobi?

Igre su mi, do upisa na tečaj game dizajna, bile isključivo hobi i zabava. Sada mogu s ponosom reći da su videoigre postale moj posao i da živim od izrade istih. Nakon završenog tečaja zaposlio sam se u hrvatskom game dev studiju Cateia Games.

Koliko ti iskustva i znanja stečena tijekom edukacije u Machini danas pomažu u poslu?

Budući da jedino znanje koje imam o industriji videoigara proizlazi iz tečajeva Machine, mogu reći da mi je iznimno puno pomoglo sve znanje koje sam stekao kroz edukaciju, ali i ogromna količina mentorstva od strane Lovre Nole. Naravno, konstantno čitam članke i gledam videoklipove o vijestima iz industrije videoigara i o iskustvima drugih developera s raznih strana svijeta. Moja edukacija zapravo nikad nije stala!

Što si sve do sada radio u industriji videoigara?

Moja primarna vještina u koju najviše ulažem vrijeme je game dizajn, ali jedan dio i u produkciju. U zadnje vrijeme počeo sam se baviti 3D modeliranjem i teksturiranjem, a uz to sam se također bavio programiranjem u jednostavnom game engineu Construct 2.

U okviru Machina inkubacije osnovao si i svoj studio Kozorog. Reci nam nešto o igri koju trenutno radiš.

Igra se zove Ethea: Voices of the Hidden. To je 3D igra s otvorenim svijetom gdje glavni lik Ethea, tj. igrač, mora otkriti zašto je Ethea stvorena na tom svijetu te koja je njezina svrha. To će otkriti tako da istražuje svijet i razne kulture koje postoje na tom svijetu. Trenutno nemam više informacija, ali uskoro ćemo početi objavljivati slike i ostale informacije o developmentu igre na našoj Facebook stranici.

Koji tip videoigara je po tebi najisplativije raditi? I zašto?

Uh, to je već malo teže pitanje na koje zapravo nemam odgovor. Po mom mišljenju odgovor na to pitanje ne postoji. Tehnički, mogao bih reći da je trenutno najisplativije raditi Battle Royal igre poput PUBG-a ili Fortnitea. No ako bi tek sada krenuli raditi takvu igru, do trenutka do kada je završite, trenutna popularna igra definitivno će biti nešto drugo. Tako da bih rekao da jednostavno napravite ono što biste vi htjeli igrati jer ako se vama sviđa vaša ideja, sigurno postoje drugi ljudi u svijetu sa sličnim ukusom za igre kao vašim.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Završiti Etheu, zaraditi pare, otvoriti firmu i nastaviti raditi igre. To bi bilo to ukratko. Uglavnom, cilj mi je otvoriti firmu kada osjetim da smo dovoljno financijski stabilni da se firma može uzdržavati i da ljude koji u njoj rade budu plaćeni korektno i na vrijeme. Nakon toga ciljamo prema ostvarivanju snova.

Što bi poručio budućim polaznicima Machina Academy?

Poručio bih da definitivno dođu na tečajeve. Ako ne znaju koji bi upisali, uvijek se mogu javiti Machini za savjetovanje. Uvijek će rado pomoći ljudima koji žele ući u industriju videoigara, a ne znaju kako ni gdje započeti. Onda bih rekao da se pripreme na ogromna žrtvovanja kod slobodnog vremena jer jedino tako će jednog dana uspjeti. Machina nudi znanje, ali ne može garantirati uspjeh odmah nakon završetka tečaja. Samo ako se vi potrudite van tečajeva, onda će vam Machina najbolje moći pomoći.

Ako te Ivanova priča inspirirala za rad na vlastitoj videoigri, a nemaš ideje odakle početi, javi nam se na mail machina@machina.hr pa ćemo vidjeti koji ti tečaj najbolje odgovara!